Wpływ immunoterapii alergenowej na jakość życia chorych na astmę, alergiczny nieżyt nosa i alergię na jad owadów - Cichocka-Jarosz, Ewa (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Ocena jakości życia uwarunkowanej stanem zdrowia odzwierciedla subiektywne postrzeganie sytuacji życiowej w przypadku problemów zdrowotnych. Dokonywanie tej oceny jest obecnie zalecanym postępowaniem w wielu jednostkach chorobowych, a poprawa jakości życia stanowi jeden z celów leczenia. Narzędziami badawczymi przeznaczonymi do oceny jakości życia są kwestionariusze ogólne oraz specyficzne dla określonych jednostek chorobowych. Na potrzeby alergologii opracowano kwestionariusze do oceny jakości życia między innymi u chorych na astmę, alergiczny nieżyt nosa i pacjentów uczulonych na jad owadów. Najbardziej rozpowszechnionymi narzędziami do oceny jakości życia uwarunkowanej stanem zdrowia w astmie i alergicznym nieżycie nosa są skale autorstwa Juniper przeznaczone odpowiednio dla dorosłych, młodzieży i dzieci chorych oraz ich opiekunów. Dla chorych z alergią na jad owadów opracowano skale VQLQ, CHVAQoLS oraz PoCHVAQoLS, odpowiednio dla dorosłych, dzieci i młodzieży oraz ich opiekunów. Skale te przeznaczone są nie tylko do oceny wymiarów jakości życia kształtowanych przez daną chorobę, lecz także do oceny wpływu określonego sposobu leczenia, w tym immunoterapii alergenowej, na zdrowie i codzienne życie pacjentów. Wyniki dotychczasowych metaanaliz wskazują na korzystny wpływ immunoterapii na poprawę jakości życia u osób odczulanych z powodu alergicznego nieżytu nosa, astmy (bez względu na rodzaj alergenu i grupę wiekową) i alergii na jad owadów. Należy mieć nadzieję, że ocena jakości życia stanie się standardem postępowania, co przełoży się na poprawę efektów leczenia.