Strategia leczenia chorób współistniejących a decyzja o immunoterapii alergenowej - Kowal, Krzysztof (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Choroby alergiczne często współwystępują z innymi chorobami, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe, metaboliczne i nowotworowe. Powoduje to ryzyko wystąpienia interakcji pomiędzy immunoterapią alergenową (AIT) a lekami stosowanymi w terapii chorób współistniejących. Ryzyko polega na wpływie leczenia chorób współistniejących na skuteczność i/lub bezpieczeństwo AIT, jak również na wpływie AIT na leczenie chorób współistniejących. Podejmowanie decyzji dotyczących stosowania AIT u osób ze współistniejącymi chorobami powinno opierać się na dogłębnej analizie ryzyka i korzyści z zaplanowanego leczenia przeprowadzonej przez doświadczonego alergologa.