Skutki szkolenia z pierwszej pomocy w zakresie gotowości na wypadek sytuacji kryzysowych i reagowania na nie - Pawłowski, Witold; Lasota, Dorota; Goniewicz, Krzysztof; Goniewicz, Mariusz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2018)
W pracy poszukiwano związku pomiędzy poziomem świadomości społeczeństwa w zakresie zachowania bezpieczeństwa i odpowiedzialności za innych oraz umiejętnością udzielania pierwszej pomocy a wypadkowością i śmiertelnością w zdarzeniach nagłych. Z danych wynika, że gdy pierwsza pomoc udzielana jest poszkodowanym w ciągu 5 minut od wypadku, to odsetek przeżycia rannych wynosi 85%, gdy w ciągu 15 minut – 72%, a gdy w ciągu 20 minut – 60%. Oznacza to, że pierwsza pomoc udzielana ofiarom przez świadków zdarzenia od razu po wypadku zwiększa ich szanse na przeżycie nawet o 20%. Najważniejsza i prawdopodobnie najbardziej skuteczna jest reforma oświaty, która przewiduje kształcenie w zakresie pierwszej pomocy na wszystkich poziomach edukacji i ma na celu ukształtowanie nowego, świadomego społeczeństwa. Bardzo istotna jest rola szkoły, która wpływając na rozwój, przygotowuje uczniów do sprostania różnym wyzwaniom współczesnego świata, w tym niesienia pomocy poszkodowanym, reagowania w sytuacjach kryzysowych, dbania o bezpieczeństwo własne, poszkodowanych i świadków zdarzenia.