Hormonalna terpaia zastępcza a rak jelita grubego - Bednarowska-Flisiak, Alicja; Bińkowska, Małgorzata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Rak jelita grubego należy do najczęstszych nowotworów złośliwych. W ostatnim ćwierćwieczu, wśród mężczyzn, obserwuje się stały wzrost zapadalności o 1% rocznie. Zjawiska tego nie wykazano u kobiet. Uważa się, że estrogeny endogenne oraz egzogenne, w tym hormonalna terapia zastępcza, mają ochronny wpływ na błonę śluzową jelita grubego. Mechanizmy działania estrogenów są częściowo poznane. Liczne dane epidemiologiczne, m.in. opublikowane w lipcu częściowe wyniki randomizowanego badania Women’s Health Initiative potwierdzają zmniejszenie o 37% ryzyka zachorowania na raka okrężnicy wśród kobiet stosujących HTZ.