Współpraca położnej lub pielęgniarki i fizjoterapeuty na oddziale intensywnej terapii noworodka - Suder, Aneta; Nawrot, Julia; Gniadek, Agnieszka (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Intensywny postęp opieki perinatalnej i intensywnej terapii umożliwiły istotny wzrost możliwości przeżycia noworodków skrajnie niedojrzałych oraz obarczonych ciężkimi schorzeniami i wadami wrodzonymi. Wzorcowym modelem nadzoru nad wcześniakiem jest holi-styczna opieka zespołu terapeutycznego. Personel medyczny pracujący na oddziale intensywnej terapii noworodka ma za zadanie stymulować prawidłowy rozwój dzieci urodzonych przedwcześnie i zapewnić rodzicom taki poziom edukacji, aby po wypisie ze szpitala czuli się kompetentni w opiece nad swoim dzieckiem. Współdziałanie członków zespołu opiekującego się wcześniakiem w sposobie pielęgnacji, karmienia i edukacji daje rodzicom większe poczucie bezpieczeństwa i ukierunkowuje do dalszej opieki domowej nad dzieckiem urodzonym przedwcześnie. Celem niniejszej pracy było przedstawienie zakresu współpracy między położną lub pielęgniarką a fizjoterapeutą na oddziale intensywnej terapii noworodka.