REkoMEndacje DIAgnostyki i leczenia Nadciśnienia Tętniczego u pacjentów 65+ dla lekarzy Podstawowej Opieki Zdrowotnej – REMEDIA NT 65+ POZ - Tykarski, Andrzej; Mastalerz-Migas, Agnieszka; Wieczorowska-Tobis, Katarzyna; Kokoszka-Paszkot, Janina; Kusz-Rynkun, Agata; Rymaszewska, Joanna; Bujnowska-Fedak, Maria; Neumann-Podczaska, Agnieszka; Bień, Barbara; Siebert, Janusz; Grodzicki, Tomasz (Lekarz POZ, 2018)
Starzenie się to stopniowe pogorszenie funkcji układów i narządów, które prowadzi do narastającego w czasie ograniczenia możliwości adaptacyjnych. W konsekwencji wraz z wiekiem pojawia się wielochorobowość. Jedną z typowych dla starości chorób jest nadciśnienie tętnicze (NT). Nadciśnienie tętnicze ze względu na swoje rozpowszechnienie pozostaje najważniejszym czynnikiem ryzyka przedwczesnych zgonów na całym świecie, również u pacjentów w wieku podeszłym. Częstość NT wzrasta wraz z wiekiem i wynosi ok. 10% w grupie 18–39 lat, ok. 40% w grupie 40–59 lat i przekracza 65% w populacji 60–79 lat. W rekomendacjach REMEDIA NT 65+ POZ proponujemy utrzymanie klasyfikacji NT opartej na wartości granicznej ciśnienia tętniczego 140/90 mm Hg z podziałem na trzy stopnie i wyróżnieniem podtypu izolowanego nadciśnienia skurczowego (isolated systolic hypertension – ISH), czyli zgodnie z wytycznymi europejskimi ESH/ESC z 2018 r. W leczeniu NT u pacjentów starszych rekomendowane jest stosowanie leków z pięciu podstawowych grup leków hipotensyjnych, a także preparatów złożonych. U pacjenta w wieku podeszłym nie możemy skupić się wyłącznie na jednej chorobie i optymalizowaniu jej leczenia. Pacjent geriatryczny to pacjent z wielochorobowością, którego problemy zdrowotne nakładają się, a ich leczenie może prowadzić do niebezpiecznych interakcji leków stosowanych z różnych przyczyn.