Choroba stłuszczeniowa wątroby a cukrzyca - Pazgan-Simon, Monika (Lekarz POZ, 2018)
Choroba stłuszczeniowa wątroby (NAFLD) stanowi aktualnie dominujące rozpoznanie hepatologiczne. W krajach rozwiniętych ok. 30% osób dorosłych jest obarczonych tym schorzeniem. Często występuje ona u osób obciążonych cukrzycą lub zespołem metabolicznym. U pacjentów obserwujemy proste stłuszczenie wątroby, stłuszczenie z zapaleniem, stłuszczeniową chorobę z zapaleniem i włóknieniem, aż po marskość wątroby z ryzykiem wystąpienia raka wątrobowokomórkowego (HCC). W diagnostyce wykonujemy USG jamy brzusznej i badania biochemiczne (poziom triglicerydów, ALT, AST). W leczeniu należy uwzględnić przede wszystkim dietę i regularny wysiłek fizyczny, które przełożą się na utratę masy ciała, a w przypadku braku skuteczności takiego postępowania dostępne są leki: metformina, glitazony i ostatecznie zabieg bariatryczny zmniejszenia żołądka.