Wyzwania w leczeniu cukrzycy u pacjentów w wieku podeszłym - Kokoszka-Paszkot, Janina (Lekarz POZ, 2018)
Populacja osób powyżej 65. roku życia osiągnęła w Polsce w 2017 r. poziom 14%. Na podstawie danych Eurostatu prognozuje się, że w 2060 r. Polska będzie jednym z najstarszych krajów europejskich. Częstość występowania cukrzycy w populacji geriatrycznej szacuje się na poziomie 25–30%. Badania przeprowadzone u osób starszych z cukrzycą wykazały skuteczność i bezpieczeństwo inhibitorów DPP-4 przy minimalnym ryzyku hipoglikemii, braku ryzyka złamań i wzrostu masy ciała oraz neutralnym, a nawet zmniejszonym ryzyku powikłań i zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki badań wskazują na inhibitory DPP-4 jako skuteczną i bezpieczną opcję terapeutyczną dla osób starszych z cukrzycą oraz niewydolnością nerek. W procesie leczenia cukrzycy u pacjentów w wieku podeszłym należy uwzględnić schorzenia współistniejące, w tym niewydolność nerek, zaburzenia funkcji poznawczych, zespół słabości. Bardzo interesującą opcją u pacjentów w wieku podeszłym wydają się nowoczesne terapie (gliptyny).