Kiedy depresja boli - Wierzbiński, Piotr (Lekarz POZ, 2018)
Obecnie jest wystarczająco dużo dowodów, by twierdzić, że depresja jest chorobą ogólnoustrojową. Przewlekłe stany bólowe są związane z częstszym występowaniem depresji. Wynika to z wzajemnych uwarunkowań bólu i depresji na poziomie neuroanatomicznym oraz immunologicznym. Ból nie jest jednym z kryterium depresji, mimo to jego występowanie będzie się wiązało z większym ryzykiem pojawienia się zaburzeń depresyjnych. Sama depresja również wpływa na próg odczuwania bólu. Leki przeciwdepresyjne działają też przeciwbólowo, co wykorzystuje się w praktyce klinicznej. Efektywniejsze w leczeniu bólu są leki o dwumediatorowym mechanizmie działania oraz takie, które wpływają na układ noradrenergiczny. Zalicza się do nich leki z grupy SNRI oraz trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne.