Rozumienie mowy w zaburzeniach afektywnych - Napierała, Maria; Pucher, Beata; Polski, Bartosz; Rybakowski, Janusz (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2018)
Zaburzenia funkcji poznawczych w chorobach afektywnych powodują pogorszenie procesów przetwarzania informacji w układzie nerwowym, utrudniając odbieranie informacji z otoczenia. W chorobach afektywnych zmiany dotyczą prawie wszystkich obszarów poznawczych. Rozumienie mowy jako złożona funkcja poznawcza, integrująca myślenie, wnioskowanie, rozumienie oraz angażująca procesy pamięci i uwagi, jest stosunkowo mało zbadana w przebiegu zaburzeń afektywnych. Ukazuje się coraz więcej doniesień na temat funkcjonowania ośrodkowego przetwarzania słuchowego (central auditory processing – CAP), które odgrywa rolę w procesie rozumienia mowy w ośrodkach korowych mózgu pomimo braku ubytku słuchu. Istnieją dane dotyczące występowania nieprawidłowości CAP w takich zaburzeniach psychicznych i neurologicznych, jak schizofrenia, autyzm, depresja, zespół uzależnienia od alkoholu, zespół deficytu uwagi, anoreksja, dysleksja oraz choroba Alzheimera. Wykazano, że w zaburzeniach afektywnych percepcja słuchowa na poziomie korowym ulega upośledzeniu, a w mechanizmach tych rozpoznano rolę układu serotoninergicznego. Zaburzenia słuchowe na poziomie korowym prawdopodobnie odzwierciedlają część dysfunkcji mózgu występujących w zaburzeniach nastroju i prowadzą do angażowania dodatkowych obszarów mózgu do osiągnięcia odpowiedniej wydajności słuchowej u pacjentów z depresją. Niedawno w Polsce opracowano testy umożliwiające pomiar rozumienia mowy. Ich duża rzetelność pozwala na badanie w różnych warunkach, z uwzględnieniem różnic w percepcji mowy przed i po farmakoterapii. Celem artykułu jest przedstawienie dotychczasowego stanu wiedzy na temat procesów rozumienia mowy w zaburzeniach afektywnych, także w kontekście funkcjonowania CAP, oraz wskazanie dalszych kierunków badań.