Choroby weneryczne: stare lęki i nowe wyzwania Rozmowa ze Sławomirem Majewskim, kierownikiem Katedry Dermatologii i Wenerologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego - Kostecka, Alicja (Menedżer Zdrowia, 2018)
– Kiła i rzeżączka stanowią obecnie mniejszość schorzeń, z którymi zgłaszają się pacjenci do poradni chorób przenoszonych drogą płciową. Na plan pierwszy wysuwają się choroby wirusowe, takie jak opryszczka genitalna oraz zmiany wywoływane przez genitalne typy HPV – mówi Majewski.