Złożony problem leczenia bólu u pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową uzależnionych od alkoholu – perspektywa psychoterapeuty - Malinowska, Katarzyna A.; Zasowska-Nowak, Anna; Andrysiewicz, Alicja (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2018)
Ból jest jednym z najczęściej obserwowanych objawów u chorych w zaawansowanym stadium choroby nowotworowej. Współistnienie uzależnienia od alkoholu z chorobą nowotworową może być przyczyną trudności w uzyskaniu zadowalającej analgezji oraz niepełnej satysfakcji chorego w ocenie swojego stanu psychofizycznego. W pracy przedstawiono przypadek chorej na raka płaskonabłonkowego jamy ustnej ze zmianami o charakterze przerzutowym w płucach i nadnerczu lewym ze współistniejącą chorobą alkoholową. Celem przeprowadzonego badania była ocena skuteczności leczenia bólu i jakości życia przy współistniejącym zespole uzależnienia od alkoholu. W trakcie leczenia objawowego zastosowano diagnostykę psychologiczną i techniki terapii poznawczo-behawioralnej celem poprawienia funkcjonowania badanej.