Doświadczanie penthosu, czyli próba uporządkowania pojęcia lęku tanatycznego - Binnebesel, Józef J.; Formella, Zbigniew; Katolyk, Halyna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2018)
Artykuł zawiera próbę odpowiedzi na pytanie: czy można uporządkować strach przed śmiercią? Zdaniem autorów artykułu: tak. Staje się to możliwe dzięki poznaniu mechanizmów działania lęku. Próbę uporządkowania kwestii związanych z lękiem tanatycznym stanowi teoria tanatopedagogicznej relacyjnej terapii zastępczej. Proponowana metoda to doświadczenie penthosu, czyli poznanie i przynajmniej częściowe kierowanie doświadczeniami i przeżyciami emocjonalnymi związanymi z percepcją i doświadczeniem śmierci.