Postępowanie objawowe u pacjenta z zaawansowanym rakiem prostaty - Blacharska-Krzanowska, Katarzyna; Strzępek, Katarzyna; Cieślikowski, Damian; Kozlowski, Michael (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2018)
Ból jest jednym z najczęściej występujących objawów u pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową. Postępowanie terapeutyczne często stanowi wyzwanie dla lekarza i wymaga zastosowania multimodalnej strategii w celu zapewnienia odpowiedniej ulgi w bólu. Ból przebijający, a w szczególności jego natężenie i nieprzewidywalny początek, budzi niepokój nie tylko u pacjentów i opiekunów, lecz także u lekarzy. Obecnie ból przebijający może być skutecznie leczony zarówno szybko działającymi opioidami, jak i donosowymi lub podpoliczkowymi preparatami fentanylu. W pracy przedstawiono przypadek pacjenta z zaawansowanym rakiem stercza, z towarzyszącymi dolegliwościami bólowymi o różnym patomechanizmie. Zastosowanie skojarzonej farmakoterapii pozwoliło na uzyskanie optymalnej kontroli bólu.