Korzystny efekt leczniczy preparatu takrolimus w terapii miejscowej wybranych chorób pęcherzowych - Narbutt, Joanna; Pełka, Marcin; Zalewska, Anna; Sysa-Jędrzejowska, Anna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Choroby pęcherzowe skóry o podłożu autoimmunologicznym są dermatozami o ciężkim przebiegu, charakteryzującymi się występowaniem zmian pęcherzowo-nadżerkowych na skórze oraz błonach śluzowych. Stosowanie w ich leczeniu miejscowych glikokortykosteroidów i środków odkażających stanowi postępowanie wspomagające terapię ogólną lekami immunosupresyjnymi. W pracy przedstawiono przypadki pęcherzycy zwykłej oraz pemfigoidu, w których jako leczenie uzupełniające zastosowano miejscową postać takrolimusu (0,1% maść), uzyskując szybką i długotrwałą poprawę kliniczną. Obserwacje te wskazują, że preparat może stanowić alternatywę leczenia miejscowego tych chorób skóry.