Wybrane aspekty zachowawczego leczenia owrzodzeń żylnych. Część I: Kompresoterapia - Szewczyk, Maria T.; Jawień, Arkadiusz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Owrzodzenia żylne goleni – jako rany przewlekłe i postępujące – z trudem poddają się leczeniu, często nawracają lub zatrzymują na którymś z początkowych etapów procesu gojenia – najczęściej w fazie zapalenia. W wyniku nieprawidłowej terapii lub jej braku ulegają progresji i przemianie w rozległe, okalające całą goleń owrzodzenia, prowadzące do zakażenia. Ich leczenie jest trudne, ale możliwe do wygojenia, jeśli uwzględni się podstawowe zasady leczenia przyczynowego – kompresoterapię połączoną z terapią miejscową rany i leczeniem ogólnym. Korzyści terapeutyczne z terapii kompresyjnej, to zniesienie nadciśnienia żylnego, pobudzenie powrotu krwi do serca, stymulacja fibrynolizy, usunięcie sodu z tkanki podskórnej, zmniejszenie obrzęku, zwiększenie utlenowania tkanek oraz stworzenie korzystnego środowiska dla gojenia się rany. Celem pracy jest przedstawienie najważniejszych zasad stosowania kompresoterapii warstwowej w leczeniu owrzodzeń żylnych goleni.