Kliniczne przeciwwskazania do immunoterapii alergenowej – bezwzględne i względne oraz stałe i czasowe - Gawlik, Radosław (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Niniejszy artykuł przedstawia przeciwwskazania do immunoterapii alergenowej, opierając się na najnowszych wytycznych EAACI. Wskazania kliniczne do stosowania tej terapii w alergii wziewnej oraz alergii na jad owadów są ustalone, natomiast przeciwwskazania nadal nie zostały dobrze udokumentowane. W pracy dokonano przeglądu aktualnego piśmiennictwa poświęconego klinicznym przeciwwskazaniom do immunoterapii alergenowej. Informacje dotyczące przeciwwskazań obejmują zaplanowane studia kliniczne oraz opisy przypadków. Ostateczna decyzja o zastosowaniu immunoterapii alergenowej powinna być podjęta przez alergologa na podstawie przedstawionych zaleceń, indywidualnej oceny stanu chorego oraz wskaźnika ryzyka i korzyści.