Skuteczność immunoterapii alergenowej i metody jej oceny. Zależność od rodzaju alergenu i drogi podania - Bręborowicz, Anna (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Skuteczność immunoterapii alergenowej ocenia się na podstawie nasilenia objawów klinicznych, zapotrzebowania na leki i wyników badań czynnościowych układu oddechowego. Przydatność badań immunologicznych nie jest jednoznaczna i wymaga weryfikacji. Analizy skuteczności prowadzone są z uwzględnieniem lokalizacji zmian, swoistości uczulenia, wieku pacjentów, składu alergenowego i drogi podania szczepionki. Zbiorcze przeglądy piśmiennictwa potwierdzają niewątpliwą skuteczność immunoterapii alergenowej podskórnej i podjęzykowej u dzieci oraz dorosłych chorych na astmę, alergiczny nieżyt nosa i spojówek uczulonych na roztocze oraz pyłki traw i drzew.