Donosowa próba prowokacyjna z alergenem - Samoliński, Bolesław; Krzych-Fałta, Edyta (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Donosowa próba prowokacyjna z alergenem odgrywa istotną rolę w diagnostyce różnicowej nieżytów nosa. Jako jedyna w grupie dostępnych metod diagnostyki rynologicznej i alergologicznej jest pomocna w rozpoznaniu lokalnej reakcji alergicznej, której częstość występowania wynosi do 20% wszystkich nieżytów nosa. Donosowa próba prowokacyjna z alergenem niejednokrotnie rozstrzyga o kwalifikacji do dalszego leczenia, w tym do immunoterapii alergenowej. Warunkiem uzyskania wiarygodnego wyniku i bezpieczeństwa prowokacji jest ścisłe stosowanie się do procedury badania.