Grzybica stóp u pacjentów ze schorzeniami dermatologicznymi na podstawie badań własnych - Kamińska-Winciorek, Grażyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Grzybice stóp są szczególnie trudne do zwalczania ze względu na powszechne bezobjawowe nosicielstwo, brak świadomości zakażenia, możliwość częstej reinfekcji, a także długi okres przeżycia zarodników grzybów w obuwiu i skarpetach. W pracy przedstawiono analizę częstości występowania i typy kliniczne grzybicy stóp w wybranych grupach społeczno-zawodowych mężczyzn. Badania kliniczne przeprowadzono w okresie letnim w latach 2000–2002 wśród pracowników wybranego zakładu pracy, jednej z kopalń węgla kamiennego oraz hut stali na Górnym Śląsku, studentów IV roku Akademii Wychowania Fizycznego na pływalni Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach, a także pacjentów hospitalizowanych w Klinice Dermatologii ŚAM w Katowicach. W analizie uwzględniono grupę 43 pacjentów Kliniki Dermatologii. Badania obejmowały zebranie wywiadu, połączone z wypełnieniem ankiety, przeprowadzenie badania dermatologicznego oraz mikologicznego. U wszystkich badanych oceniano stan kliniczny skóry stóp oraz towarzyszące zmiany w obrębie płytek paznokciowych stóp. W przypadku stwierdzonych w badaniu dermatologicznym zmian w obrębie skóry stóp (przestrzenie międzypalcowe, podeszwy) oraz płytek paznokciowych pobierano zeskrobiny celem badania mikologicznego. We wszystkich przypadkach wykonywano preparaty bezpośrednie oraz posiewy na podłożu Sabourauda. W 43-osobowej grupie pacjentów nie zgłaszano zmian na skórze stóp, zarówno ognisk chorobowych towarzyszących schorzeniu podstawowemu, jak i o innym charakterze. Zmiany skórne stóp stwierdzono u 16 (37,2%) badanych, z czego u 9 (20,9%) miały one charakter grzybicy stóp. Najczęściej zmiany w obrębie skóry stóp były zlokalizowane w przestrzeniach międzypalcowych. Najczęstszym typem klinicznym infekcji grzybiczej stóp była postać międzypalcowa, wyprzeniowa. W przeważającej większości przypadków ze zmian skórnych najczęściej izolowano dermatofity. W grupie badanych pacjentów Kliniki Dermatologii ŚAM grzybicę skóry stóp stwierdzono w 20,9% przypadków. W grzybicy skóry stóp potwierdzonej morfologią kliniczną i badaniem mikologicznym w procentowym udziale grzybów chorobotwórczych przeważały dermatofity.