Badania laboratoryjne przy łóżku pacjenta – konieczna współpraca pielęgniarki z diagnostą laboratoryjnym - Wojnar, Anna; Sztefko, Krystyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Technika POCT (point of care testing) oznacza przeprowadzanie testów diagnostycznych bezpośrednio przy chorym. Uzyskanie wyniku testu diagnostycznego w krótkim czasie pomaga w szybkim ustaleniu rozpoznania. Technika POCT jest bardzo szybko rozwijającą się dziedziną diagnostyki laboratoryjnej, a urządzenia w niej wykorzystywane pojawiają się coraz częściej w różnych miejscach opieki nad pacjentem: w szpitalach, poradniach, gabinetach lekarskich oraz w domach pacjentów. Jakość opieki nad chorym w tym aspekcie zależy m.in. od wiarygodności wyniku testu diagnostycznego. Używane w POCT urządzenia muszą być stosowane i utrzymywane zgodnie z zaleceniami producenta oraz mieć zapewniony system kontroli jakości. Badania wykonywane w ramach POCT powinny być właściwie dokumentowane, a operatorzy tych urządzeń powinni być odpowiednio przeszkoleni oraz prezentować wysoki poziom wiedzy i umiejętności. Celem pracy jest zwrócenie uwagi na ważną rolę pielęgniarki w uzyskiwaniu wiarygodnych wyników w ramach POCT oraz konieczną w tym zakresie współpracę pielęgniarki z diagnostą laboratoryjnym.