Krztusiec – od historii do współczesności - Mazur, Katarzyna; Cywińska, Kamila; Mania, Anna; Kemnitz, Paweł; Służewski, Wojciech; Figlerowicz, Magdalena (Lekarz POZ, 2018)
Pierwszy opis krztuśca pojawił się w Europie w XVI w. i dotyczył epidemii ciężkiej choroby występującej u niemowląt, charakteryzującej się kilkutygodniowymi epizodami duszącego kaszlu, związanej z nagłymi zgonami dzieci. Przez kilka wieków choroba przerażała, a zarazem motywowała do walki i poszukiwania metod zabezpieczających. W okresie międzywojennym rozpoczęto badania nad szczepieniami ochronnymi, które w Polsce wprowadzono na początku lat 60., po czym uzyskano szybki spadek zachorowalności. Aktualnie zakażenie Bordetella pertussis nawraca w szybkim tempie, dlatego konieczna jest znajomość aktualnych metod leczenia oraz profilaktyki przed- i poekspozycyjnej.