Ospa wietrzna i półpasiec – obraz kliniczny i możliwości profilaktyki - Siewert, Bartosz; Wysocki, Jacek (Lekarz POZ, 2018)
Ospa wietrzna oraz półpasiec są chorobami zakaźnymi powodowanymi przez wirusa DNA z rodziny Herpes – Varicella zoster virus. Ospa wietrzna jest zakażeniem pierwotnym, podczas gdy półpasiec to reaktywacja tego zakażenia. Również epidemiologicznie choroby te różnią się między sobą: ospę wietrzną cechuje sezonowość oraz występowanie w młodszych grupach wiekowych, natomiast półpasiec występuje u osób starszych niezależnie od pory roku. Podstawą rozpoznania są zmiany skórne – rumieniowe plamki, grudki, pęcherzyki, krostki aż do strupków. W ospie zmiany mają postać polimorficznej wysypki, w półpaścu zazwyczaj następują one po sobie. Istnieje możliwość profilaktyki zarówno ospy wietrznej, jak i półpaśca. W Polsce dostępne są dwie szczepionki przeciwko ospie wietrznej – mono- oraz poliwalentna. W wyjątkowych sytuacjach można zastosować swoiste immunoglobuliny podane w warunkach szpitalnych.