Pacjentka domagająca się wizyt i diagnostyki kardiologicznej z powodu lęku przed poważną chorobą serca – opis przypadku - Murawiec, Sławomir (Lekarz POZ, 2018)
Praca przedstawia opis przypadku pacjentki, u której po nagłej śmierci z przyczyn kardiologicznych osoby z rodziny, rozwinęły się objawy lęku przed poważną, zagrażającą życiu chorobą serca. Pacjentka zdołała wytworzyć w swoim życiu sytuacje kompromisu dotyczącego aktywności zawodowej w miejscu pracy, który pozwalał jej na utrzymanie zatrudnienia. Zmiany dotyczące firmy, w której pracowała, spowodowały załamanie się tego kompromisu i ponowne nasilenie lęku przed chorobą serca. W rezultacie kobieta zaczęła domagać się częstych kontaktów z kardiologiem i badań diagnostycznych. Omówiono typowe problemy dotyczące rozpoznania, postępowania i leczenia pacjentów ujawniających objawy lęku przed chorobą (hipochondryczne).