Witrektomia w przypadku zmian w plamce w oczach ze zwyrodnieniem barwnikowym siatkówki - Nowosielska, Agnieszka (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2018)
Zwyrodnienie barwnikowe siatkówki (Retinitis Pigmentosa) to schorzenie o podłożu genetycznym, które prowadzi do znacznego upośledzenia widzenia. Nie istnieje jego przyczynowe leczenie. Dodatkowo u pacjentów z retinitis pigmentosa pojawiają się też inne problemy okulistyczne, takie jak zaćma, jaskra czy zmiany w siatkówce centralnej. Te zmiany powodują dalsze upośledzenie widzenia oraz pogarszają pole widzenia. Celem artykułu jest opis pacjenta ze zwyrodnieniem barwnikowym siatkówki, który był operowany z powodu pełnościennego otworu w plamce w jednym oku i otworu warstwowego w drugim.