Nie uciekać od trudnego pacjenta Rozmowa z prof. Marianem Zembalą, dyrektorem Śląskiego Centrum Chorób Serca - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2018)
– Postęp w medycynie jest niewiarygodnie szybki, to prawda, ale efekty tego postępu nie są od razu powszechnie dostępne – mówi prof. Zembala. – Dla mnie wyzwaniem jest to, by skrócić czas upowszechniania tego, co najlepsze w medycynie, by poszerzyć dostęp – dodaje.