Bezpieczeństwo i skuteczność nowych miejscowych niesteroidowych leków immunosupresyjnych w leczeniu atopowego zapalenia skóry u dzieci - Sternau, Dorota; Nowicki, Roman (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
W okresie dziecięcym pierwszym objawem atopii jest często atopowe zapalenie skóry (AZS). Z badań epidemiologicznych wynika, że większość przypadków AZS prowadzi w kolejnych latach do rozwoju innych chorób alergicznych, takich jak astma oskrzelowa i/lub alergiczny nieżyt nosa. Patogeneza AZS wskazuje na trudności w znalezieniu terapii przyczynowej ze względu na wieloczynnikowy mechanizm choroby i jej wielogenowe podłoże. Klasyczne leczenie AZS z zastosowaniem miejscowych kortykosteroidów wiąże się z dużym ryzykiem działań niepożądanych. Terapia w okresie niemowlęcym i wczesnodziecięcym zwykle jest znacznie ograniczona. Nowe, miejscowe niesteroidowe leki przeciwzapalne o działaniu immunomodulującym – pimekrolimus i takrolimus stwarzają szansę lepszego, bezpieczniejszego leczenia AZS.