Zakażenia HPV jako problem kliniczny - Mikołajczyk, Katarzyna; Żaba, Ryszard (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Liczne odmiany serologiczne wirusa brodawczaka ludzkiego są odpowiedzialne za różnorodną manifestację kliniczną zakażenia, wywołanego danym typem wirusa. Infekcja HPV może powodować zmiany dotyczące skóry (brodawki zwykłe, płaskie), błon śluzowych jamy ustnej i przewodu pokarmowego oraz narządów płciowych (brodawki weneryczne). W XIX w. uważano, że kłykciny kończyste powstają wskutek zakażenia krętkiem bladym lub rzeżączką. Etiologia wirusowa została ustalona dopiero w 1907 r. Obecnie brodawki weneryczne należą do najczęstszych chorób przenoszonych drogą płciową. Stosując amplifikację DNA z zastosowaniem reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) stwierdzono, że 46 proc. populacji bezobjawowych studentek szkół wyższych było zakażonych HPV. Według aktualnych doniesień popartych niepodważalnymi dowodami naukowymi, zakażenie wirusem HPV typem onkogennym jest najważniejszym czynnikiem ryzyka rozwoju raka szyjki macicy. Niektóre genotypy HPV, oprócz nowotworów narządów płciowych, mogą prowadzić do powstawania nowotworów skóry. Celem niniejszego opracowania było przedstawienie różnorodności zmian wywoływanych przez wirus HPV oraz zwrócenie uwagi na możliwy udział tych wirusów w procesie kancerogenezy.