Menopauza – fizjologiczny okres w życiu kobiety - Bodera, Paweł; Poznański, Sebastian; Dobrzański, Paweł (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Artykuł porusza zagadnienia menopauzy i okresu okołomenopauzalnego. Z medycznego punktu widzenia menopauza to ostatnie krwawienie miesiączkowe, po którym przez 12 mies. miesiączka nie występuje i nie stwierdza się żadnych patologicznych przyczyn tego stanu. Generalnie termin menopauza jest używany zamiennie z klimakterium dla określenia okresu po ostatniej miesiączce, kiedy pacjentka odczuwa dokuczliwe dolegliwości menopauzalne. Menopauza to fizjologiczny okres w życiu każdej kobiety. Nie jest zatem chorobą, ale naturalnym okresem, nie można jej więc leczyć, a jedynie łagodzić symptomy. Terapię menopauzy można oprzeć na hormonach syntetycznych, ale ponieważ jest to proces naturalny, natura sama znalazła środki, aby łagodzić dolegliwości menopauzy, jak np. fitohormony. Terapia hormonalna jest efektywna, ale nie jest przeznaczona dla każdego. Badania kliniczne dowiodły, że ma ona wiele przeciwwskazań i działań niepożądanych, może także zagrażać zdrowiu pacjentki. Naturalne terapie bazujące na związkach roślinnych, diecie, sporcie mogą być alternatywą i całkowicie zastąpić terapie hormonalne. Najbardziej cenioną i popularną rośliną zawierającą aktywne związki redukujące dolegliwości menopauzalne jest pluskwica groniasta ( Cimicifuga racemosa ) odkryta przez Indian; po raz pierwszy w ginekologii pojawia się już w XVIII w.