Zainteresowanie zawodem pielęgniarki wśród młodzieży szkół licealnych - Franek, Grażyna; Kulik, Halina; Ferdyn, Marlena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Zainteresowania odgrywają ważną rolę w życiu człowieka. Kiedy wybrany zawód uwzględnia zainteresowania, predyspozycje i uzdolnienia, wówczas praca przynosi satysfakcję i radość, co sprzyja samorealizacji i doskonaleniu zawodowemu. Wiele danych ukazuje znaczne niedobory w kadrach pielęgniarskich oraz znaczny wzrost zapotrzebowania na opiekę. Aby zachęcić młodzież do nauki/pracy w zawodzie pielęgniarki/pielęgniarza, niezbędne są zmiany w promocji zawodu. Cel pracy. Celem pracy było poznanie zainteresowania, jakim cieszy się zawód pielęgniarki/pielęgniarza wśród młodzieży szkół licealnych. Materiał i metody. W badaniu skorzystano z metody sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety własnego autorstwa. Ankietę przeprowadzono wśród 100 uczniów. Kwestionariusz był skierowany do uczniów liceum, klas II i III o profilach nauczania biologiczno-chemicznym i matematyczno-przyrodniczym. Uczniowie zaliczają się do grupy osób o podwyższonym prawdopodobieństwie podjęcia nauki/pracy w zawodzie pielęgniarki/pielęgniarza. Wyniki. Odsetek osób zainteresowanych zawodem pielęgniarki wyniósł 17%, z czego tylko 9% to osoby deklarujące chęć podjęcia nauki/pracy w zawodzie. Wnioski. Zainteresowanie zawodem pielęgniarki/pielęgniarza jest niskie. Niezbędna jest zmiana w promocji zawodu i wizerunku pielęgniarstwa wśród młodzieży. Problemy Pielęgniarstwa 2012; 20 (4): 423–430