Przygotowanie położnych do realizowania edukacji przedporodowej w opinii polskiego społeczeństwa (część III) - Iwanowicz-Palus, Grażyna; Golonka, Ewa; Bień, Agnieszka; Stadnicka, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Edukacja przedporodowa dotycząca promowania prozdrowotnych zachowań w czasie ciąży, oddziaływania na tworzenie i umacnianie więzi między rodzicami a dzieckiem, przygotowania do porodu, połogu, opieki nad noworodkiem oraz wychowania dziecka, znajduje swoje odzwierciedlenie w programach szkół rodzenia. Spotkania w szkole rodzenia prowadzone są przez osoby, którym bliska jest idea psychoprofilaktyki porodowej, a przede wszystkim przez położne. Cel pracy. Celem pracy była próba poznania opinii polskiego społeczeństwa na temat przygotowania położnej do prowadzenia samodzielnej edukacji przedporodowej. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono w okresie od lutego do maja 2011 roku wśród 505 respondentów zamieszkujących wschodni region Polski (województwo lubelskie, podkarpackie, świętokrzyskie i podlaskie). Badanie przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego, z wykorzystaniem techniki kwestionariuszowej. Narzędzie badawcze stanowił autorski kwestionariusz ankiety, opracowany na podstawie pięciostopniowej skali Likerta. Wyniki i wnioski. W opinii respondentów położna jest przygotowana do realizowania samodzielnej edukacji przedporodowej dotyczącej przebiegu porodu (91,49%), wykonywania ćwiczeń oddechowych i fizycznych przygotowujących do porodu (91,29%), kształtowania postaw rodzicielskich (64,16%), udzielania informacji na temat doboru miejsca porodu (79,01%), promowania karmienia piersią (91,88%), prawidłowego przebiegu połogu oraz objawów niepokojących mogących wystąpić w tym okresie (85,55%), zakresu opieki i pielęgnowania noworodka/niemowlęcia (91,68%) oraz przygotowania kobiety i jej rodziny do samoobserwacji i podejmowania działań w celu eliminowania czynników ryzyka zdrowotnego (61,78%). Brak wiedzy na temat przygotowania położnej do samodzielnej realizacji edukacji przedporodowej cechuje głównie mężczyzn, respondentów pomiędzy 21. a 30. rokiem życia, osób deklarujących wykształcenie wyższe zawodowe, stanu wolnego, ankietowanych nieposiadających dzieci oraz mieszkańców wsi czy też osad. Problemy Pielęgniarstwa 2012; 20 (4): 431–441