Dyrektywność a ocena jakości życia pacjentów szpitala specjalistycznego w Ciechanowie - Marcysiak, Miłosz; Dąbrowska, Olga; Marcysiak, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Dyrektywność to pragnienie lub tendencja do narzucania innym swojej woli. Jest cechą osobowości i ma charakter agresywnej dominacji. Dyrektywność stanowi coś więcej niż autorytaryzm, bowiem koresponduje z takimi cechami, jak: agresywność, motywacja osiągnięć, asertywność, dyskryminacja, uprzedzenia i władza. Postawa dyrektywna wydaje się mieć wpływ na rozwój chorób, zwłaszcza układu krążenia. Cel pracy. Celem niniejszych badań było poznanie poziomu dyrektywności i jakości życia u pacjentów z różnych oddziałów Specjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Ciechanowie oraz określenie związku pomiędzy dyrektywnością a stanem zdrowia pacjentów. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 114 pacjentów Specjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Ciechanowie. Grupę kontrolną stanowiły osoby zdrowe. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego. Narzędzia badawcze stanowiły: Skala Dyrektywności — wersja skrócona (D-15) J.J. Raya w adaptacji P. Brzozowskiego, Skala Satysfakcji z Życia (SWLS) E. Diennera, R.A. Emmonsa, R.J. Larsona i S. Griffina w adaptacji Z. Juczyńskiego oraz autorski kwestionariusz ankiety dotyczący subiektywnej oceny stanu zdrowia. Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej oraz statystycznej weryfikacji hipotez. Wyniki. Poziom dyrektywności wśród osób hospitalizowanych nie jest istotnie niższy niż w grupie kontrolnej. Wśród pacjentów przebywających na poszczególnych oddziałach brak istotnych statystycznie różnic w poziomie nadziei podstawowej. Istnieje istotny statystycznie związek między poziomem jakości życia a nasileniem dyrektywności. Ocena jakości życia przez pacjentów z wysokimi wynikami w skali jest wyższa. Wnioski. Dyrektywność jako cecha osobowości może wpływać na ocenę jakości życia pacjentów. Problemy Pielęgniarstwa 2012; 20 (4): 461–465