Poziom wiedzy studentów pielęgniarstwa w zakresie wybranych faktów z historii i tradycji zawodu - Owczarczyk, Joanna; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Lewko, Jolanta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. We współczesnym świecie symbolika życia społecznego przeżywa kryzys. Cel pracy. Ocena poziomu wiedzy studentów pielęgniarstwa w zakresie wybranych faktów z historii i tradycji zawodu oraz ich zapotrzebowania na takie informacje. Materiał i metody. Badaniem objęto 100 studentów pielęgniarstwa. W badaniu wykorzystano kwestionariusz ankiety. Wyniki. Nie sprawiło problemów rozpoznanie Florence Nightingale (94% studentów grupy I i 90% grupy II), a najwięcej — rozpoznanie Wandy Żurawskiej (26% z grupy I) i Jadwigi Iżyckiej (8% z grupy II). Generalnie studenci z grupy I udzielili ogółem 48% poprawnych odpowiedzi, zaś z grupy II — 42%. Najbardziej znaczącą postacią okazała się Hanna Chrzanowska (58% z grupy I i 48% z grupy II). Historyczne wzory osobowe pielęgniarek są nadal aktualne w opinii 40% osób z grupy I i 26% z grupy II. Zdaniem 78% z grupy I i 61% z grupy II należy kultywować tradycje pielęgniarskie związane z zawodem. Za najważniejszą tradycję uznano czepkowanie — 72% z grupy I i 68% z grupy II. Powinno się uczyć studentów historii zawodu zdaniem 52% osób z grupy I i 58% z grupy II. Przekazywane im treści z historii zawodu za wystarczające uznało 66% studentów z grupy I i 28% z grupy II. Wnioski. Poziom wiedzy studentów w zakresie wybranych faktów z historii i tradycji pielęgniarstwa jest niedostateczny. Większą wiedzę posiadali studenci I roku studiów licencjackich w porównaniu ze studentami I roku studiów magisterskich. Wyniki badań sugerują, że liczba godzin dydaktycznych poświęcanych na przekazanie studentom wiedzy z zakresu historii zawodu jest niewystarczająca. Problemy Pielęgniarstwa 2012; 20 (4): 480–486