Pielęgniarki w świecie polityki i przywództwa — wybór biografii - Lass, Piotr; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
W pracy przedstawiono biografie 20 pielęgniarek i 1 pielęgniarza, którzy wywarli wpływ na politykę światową lub krajową: sześć z rodzin królewskich, trzech premierów rządów, pięciu ministrów, rewolucjonistki, a także popularnych burmistrzyń oraz bojowniczek o prawa człowieka i prawa kobiet. Osoby te nie wywarły ogromnego wpływu na politykę światową lub krajową, aczkolwiek (z dwoma wyjątkami) są to niezwykle ciekawe biografie — osób, które kierowały biegiem spraw i z reguły, o których decydowały ku racjonalniejszym rozwiązaniom. Z reguły były bardzo sprawnymi przywódcami i administratorami, a także obrońcami praw człowieka. Problemy Pielęgniarstwa 2012; 20 (4): 506–511