Czynniki demograficzne a ogólna jakość życia chorych z cukrzycą typu 1 i 2 - Glińska, Jolanta; Skupińska, Agnieszka; Lewandowska, Małgorzata; Brosowska, Beata; Kunikowska, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Cukrzyca niewątpliwie wpływa na jakość życia człowieka. Wielu autorów zwraca uwagę na gorszą jakość życia chorych z cukrzycą typu 1 i 2, gdyż jest to choroba przewlekła, a każda nieuleczalna, długotrwająca choroba wpływa na QoL. Dobra jakość życia każdego człowieka jest celem nadrzędnym. Posiada ją człowiek zadowolony z życia, pełen radości i motywacji do ciągłego ulepszania owej satysfakcji. Pojęcie jakości życia (QoL) jest odczuciem subiektywnym ocenianym z punktu widzenia każdego człowieka i jest ono niejednorodne dla różnych ludzi. Cel pracy. Celem pracy było zbadanie wpływu czynników demograficznych na jakość życia chorych na cukrzycę typu 1 i 2. Materiał i metody. Analizie poddano 100 respondentów z województwa łódzkiego hospitalizowanych na Oddziale Wewnętrznym Szpitala Wojewódzkiego w Bełchatowie i leczonych w Poradni Diabetologicznej tegoż szpitala oraz pacjentów Kliniki Diabetologii i Chorób Metabolicznych w Łodzi w Szpitalu Klinicznym Nr 1 im. Norberta Barlickiego w latach 2010–2011. Badanie przeprowadzono za pomocą sondażu diagnostycznego, a techniką badawczą były dwa rodzaje ankiet — jedna własnego opracowania oraz standaryzowany kwestionariusz autorstwa Clare Bradley ADDQoL. Do analizy danych użyto testu Chi kwadrat. Siłę zależności między badanymi zmiennymi obliczono za pomocą współczynnika V. Cramera. Wyniki i wnioski. Wyniki przeprowadzanych badań są w większości zbieżne z wynikami przestudiowanej literatury. Cukrzyca niezależnie od jej typu w znaczący sposób wpływa na pogorszenie ogólnej jakości życia. Respondenci fakt pogorszenia QoL wiążą z wiekiem, w którym rozpoznano cukrzycę — im młodszy wiek, tym gorsza jakość życia. Stwierdzono również, iż jakość życia pogarsza się w miarę trwania choroby. Ogólny odbiór satysfakcji z życia chorych z cukrzycą nie jest zależny od płci.