Wiedza studentów pielęgniarstwa w województwie podlaskim z zakresu medycyny podróży — badanie ilościowe - Damme-Ostapowicz, Katarzyna Van; Krajewska-Kułak, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Na przestrzeni ostatnich lat, według aktualnych danych Światowej Organizacji Turystyki, rocznie ponad 150 mln podróżujących odwiedza kraje rozwijające się. Istotną rzeczą dla pracowników ochrony zdrowia, w tym pielęgniarek, którzy coraz częściej są narażeni na stykanie się z klientami/pacjentami bądź chcącymi wyjechać w daleką podróż, bądź z niej powracającymi, jest posiadanie odpowiedniej wiedzy w zakresie medycyny podróży. Cel pracy. Celem pracy było badanie wiedzy studentów pielęgniarstwa w województwie podlaskim z zakresu medycyny podróży. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono na podstawie kwestionariusza ankiety własnej konstrukcji w grupie 195 studentów pielęgniarstwa Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Wyniki. Najbardziej popularnym źródłem informacji dla podróżujących według 81,5% studentów okazał się Internet. Większość ankietowanych studentów (80%) uważała, że istnieje potrzeba wykonania pewnych czynności przygotowawczych przed podróżą do krajów tropikalnych i, według 66,7% studentów, szczepienia ochronne, lecz co czwarta osoba nie potrafiła podać ani jednej zasady profilaktyki przed podróżą. Większość ankietowanych pielęgniarek (88,2%) nie brała udziału w edukowaniu pacjentów przed podróżą. Ponad 44% studentów nie było przekonanych co do własnych możliwości i wiedzy w zakresie przekazywania informacji na temat medycyny podróży. Występował istotny statystycznie związek pomiędzy wiekiem (p = 0,0414, p = 0,0310), miejscem zamieszkania (p = 0,0305, p = 0,0415), wykształceniem (p = 0,0006, p = 0,0295, p = 0,0372, p = 0,0168, p = 0,0067), stażem pracy ( p = 0,0473, p = 0,0030, p =0,0055), zajmowanym stanowiskiem ( p =0,0460) studentów pielęgniarstwa a ich wiedzą z zakresu medycyny podróży. Wnioski. 1. Wiedza studentów pielęgniarstwa z zakresu medycyny podróży jest niewystarczająca. 2. Studenci pielęgniarstwa są zainteresowani poszerzaniem wiedzy z zakresu medycyny podróży. 3. Występuje istotny statystycznie związek pomiędzy wiekiem, miejscem zamieszkania, wykształceniem, stażem pracy, zajmowanym stanowiskiem a wiedzą studentów z zakresu medycyny podróży.