Wypalenie zawodowe i satysfakcja zawodowa w opinii pielęgniarek - Sowińska, Katarzyna; Kretowicz, Katarzyna; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra; Świetlik, Dariusz (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Praca pielęgniarki to nieustanne troszczenie się o innych, które niejednokrotnie skutkuje płaceniem wysokiej ceny, jaką jest jej własne zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego pielęgniarki stanowią grupę zawodową o wysokim stopniu zagrożenia wypaleniem zawodowym. Cel pracy. Celem pracy jest uzyskanie odpowiedzi na pytanie, czy badane pielęgniarki czują się wypalone zawodowo, a także czy odczuwają satysfakcję z wykonywanego zawodu. Materiał i metody. Materiał stanowiło 96 pielęgniarek pracujących zawodowo. Zastosowano metodę analizy i krytyki piśmiennictwa oraz metodę sondażu diagnostycznego, z wykorzystaniem techniki ankietowej. Narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki i wnioski. Zjawisko wypalenia zawodowego w badanej grupie dotyczy ponad połowy respondentów. Główną przyczyną występowania wypalenia zawodowego, w ocenie respondentów, jest przede wszystkim niskie wynagrodzenie, warunki pracy, a także nieporozumienia wśród współpracowników. Dla przeważającej większości badanych praca jest źródłem satysfakcji. Konieczne jest rozważenie edukacji pielęgniarek w zakresie omawianej tematyki oraz objęcie tej grupy zawodowej zwiększonym wsparciem psychologicznym.