Wrażliwość międzykulturowa w opiece położniczej - Zalewska-Puchała, Joanna; Majda, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstąpienie Polski do Unii Europejskiej, rozwój wszechstronnej współpracy międzynarodowej i globalizacji, wywołuje we wszystkich dziedzinach życia potrzebę przygotowania się do kontaktów z innymi kulturami i innymi stylami życia. Dane statystyczne świadczą o tym, że z roku na rok w Polsce rośnie liczba cudzoziemców, którzy znaleźli swoje miejsce do życia w Polsce i korzystają ze świadczeń zdrowotnych. Także coraz częściej położne wiążą swoją karierę zawodową z pobytem za granicą. Dlatego wiedza dotycząca zjawisk kulturowych i specyfiki pracy położnych, w zależności od nasycenia różnorodnością kulturową, staje się nieodzowna. Celem artykułu jest uwrażliwienie na różnice kulturowe, które mogą mieć istotne znaczenie w opiece nad pacjentkami z innych obszarów kulturowych. Autorki chciały jednocześnie podzielić się własną koncepcją opieki zgodnej kulturowo. W pracy wykorzystano metodę analizy piśmiennictwa oraz oparto się na własnych doświadczeniach w prowadzeniu warsztatów „Komunikowanie międzykulturowe”. Różnice kulturowe mogą stwarzać niewidzialne bariery, nie należy ich jednak traktować jako przeszkód w kontaktach, ale jako wartość, bo obie strony mogą z siebie czerpać i uczyć się. Różnorodność pozwala szerzej patrzeć na świat i z innej perspektywy oceniać otaczającą rzeczywistość. Wiedza dotycząca zjawisk kulturowych ogranicza poczucie niepewności i frustracji oraz zapewnia pewnego stopnia przewidywalność zachowań podopiecznych, dzięki ujęciu ich zwyczajów i praktyk w pewne logiczne modele. Opanowanie kompetencji międzykulturowych może stać się kapitałem, który przełoży się na sukces zawodowy i życiowy, dlatego powinno wejść do kanonu umiejętności położniczych.