Przygotowanie położnych do udzielania porad w dolegliwościach okresu ciąży w opinii społeczeństwa polskiego (cz. I) - Iwanowicz-Palus, Grażyna; Golonka, Ewa; Bień, Agnieszka; Stadnicka, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. W okresie ciąży, bez względu na jej przebieg (fizjologiczny czy nie), mogą wystąpić różnego rodzaju dolegliwości, uciążliwości, jak: nudności i wymioty, zgaga, zaparcia, częste oddawanie moczu, upławy, obrzęki, omdlenia, żylaki, krwawienia, zmęczenie, drażliwość i objawy duszności. Do zadań położnej należy między innymi edukacja kobiety ciężarnej na temat typowych dolegliwości występujących w ciąży, sposobów, w jaki powinna im zapobiegać, oraz postępowania w przypadku ich wystąpienia. Cel pracy. Celem pracy była próba poznania opinii polskiego społeczeństwa odnośnie przygotowania położnej do udzielania porad w najczęstszych dolegliwościach towarzyszących ciąży. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono od lutego do maja 2011 roku, wśród 505 ankietowanych (293 kobiet i 212 mężczyzn) zamieszkujących region wschodni kraju. Badanie zostało przeprowadzone metodą sondażu diagnostycznego, z wykorzystaniem techniki kwestionariuszowej. Narzędzie badawcze stanowił autorski kwestionariusz ankiety, opracowany w oparciu o 5-stopniową skalę Likerta. Wyniki i wnioski. Respondenci uważają, iż położne mają wiedzę na temat postępowania w sytuacji wystąpienia najczęstszych dolegliwości okresu ciąży i są przygotowane do udzielania poradnictwa w przypadku nudności i wymiotów (90,27%), zaparć (79,01%), częstego oddawania moczu (78,41%), upławów (75,44%), obrzęków (73,86%), zmęczenia, drażliwości i objawów duszności (72,67%), krwawienia (70,5%) oraz żylaków (68,52%). Brak wiedzy na temat przygotowania położnej do udzielania porad w najczęstszych dolegliwościach występujących w okresie ciąży częściej cechuje głównie (p < 0,05) badanych mężczyzn, osoby w wieku 0,05) wykształcenie badanych osób.