Analiza samooceny wiedzy pacjentów oraz ich oczekiwań w zakresie przygotowania do planowej operacji - Książek, Janina; Habel, Agnieszka; Turowska, Katarzyna; Leyk, Magdalena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Opracowanie optymalnego sposobu informowania i przygotowania pacjentów do planowej interwencji chirurgicznej wymaga oceny poziomu wiedzy i oczekiwań w tym zakresie. Cel pracy. Celem pracy jest analiza samooceny wiedzy pacjentów i ich oczekiwań w zakresie przygotowania do planowej operacji. Materiał i metody. Materiał stanowi 150 pacjentów przygotowywanych do planowanego zabiegu chirurgicznego na oddziale urologii, ortopedii i chirurgii Szpitala Miejskiego w Gdyni w okresie od grudnia 2009 do kwietnia 2010 roku. Zastosowane metody to sondaż diagnostyczny, analiza piśmiennictwa i analiza statystyczna. Wyniki i wnioski. Wyniki badań wskazują, że samoocena wiedzy pacjentów nie jest uzależniona od zmiennych demograficznych, natomiast oczekiwania są zależne od wykształcenia respondentów. Istotne różnice zachodzą pomiędzy oczekiwaniem osób pochodzących ze wsi a zamieszkującymi miasta powyżej 20 tysięcy mieszkańców.