Potrzeba ustawicznego kształcenia ratowników medycznych na tle innych zawodów regulowanych - Rębak, Dorota; Głuszek, Stanisław; Nowak-Starz, Grażyna; Markowska, Małgorzata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Obowiązujący system kształcenia ratowników medycznych w Polsce dotyczy kształcenia 2-letniego policealnego i 3-letniego wyższego zawodowego, a obowiązek doskonalenia zawodowego polega na zbieraniu punktów edukacyjnych. Cel pracy. Celem podjętych badań była ocena potrzeby i obowiązującej formy ustawicznego kształcenia ratowników medycznych. Materiał i metody. Badania przeprowadzono wśród 336 ratowników medycznych czynnych zawodowo, pracujących w wyjazdowych zespołach ratownictwa medycznego w losowo wybranych placówkach na terenie Polski. W realizacji pracy wykorzystano metodę badawczą: sondażu diagnostycznego techniką badań ankietowych audytoryjnych, realizowanych z zastosowaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. Wyniki. W ocenie ratowników medycznych istnieje potrzeba podnoszenia kwalifikacji zawodowych, a obowiązująca forma doskonalenia zawodowego oceniana liczbą uzyskanych punktów edukacyjnych nie znalazła uznania w badanej grupie. Samodoskonalenie nie jest równie wystarczające, aby zapewnić prawidłowość postępowań ratowniczych. Wnioski. Dopełnienie przez ratownika medycznego obowiązku doskonalenia zawodowego poprzez zbieranie punktów edukacyjnych nie jest wystarczającą formą kształcenia ustawicznego. Dążenie do doskonalenia tego procesu skłania do ujednolicenia systemu kształcenia i stworzenia możliwości kształcenia uzupełniającego. Ustawiczne kształcenie pozwoli ratownikom medycznym potwierdzać i uaktualniać swoje umiejętności.