Narażenie na sytuacje stresowe w opinii kobiet - Słopiecka, Aleksandra (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Wśród licznych determinantów zdrowia człowieka wymienia się grupę czynników psychospołecznych, w której istotną rolę odgrywa stres. Długotrwałe utrzymywanie się reakcji stresowych lub stres o dużym nasileniu (sile) jest jednym z wielu czynników predysponujących do wystąpienia różnorodnych stanów chorobowych i zaburzeń. Cel pracy. Celem pracy było przedstawienie opinii kobiet na temat narażenia na sytuacje stresowe. Materiał i metody. W anonimowych i dobrowolnych badaniach uczestniczyło 210 kobiet w wieku 18–73 lat. Grupę badanych stanowiły kobiety hospitalizowane z powodu diagnozowania i/lub leczenia chorób w obrębie narządu rodnego. Terenem badań były cztery oddziały ginekologiczne funkcjonujące w szpitalach na terenie miasta Kielce. W badaniach zastosowano sondaż diagnostyczny z wykorzystaniem autorskiej ankiety. Wyniki. Narażenie na sytuacje stresowe w rodzinie zgłosiło 80% badanych. Głównym ich źródłem były problemy finansowe i mieszkaniowe. Występowanie sytuacji stresowych w zakładzie pracy podało 61% respondentek, a w miejscu zamieszkania — 56,7% kobiet. Największa grupa badanych, tj. 37,1% kobiet, określiła narażenie na sytuacje stresowe jako znaczące. Wnioski. W badanej populacji stwierdzono znaczne narażenie na sytuacje stresowe. Identyfikacja rodzaju i zakresu narażenia kobiet na sytuacje stresowe warunkuje zastosowanie optymalnych metod działań profilaktycznych i terapeutycznych. Zmniejszenie nasilenia i częstości występowania negatywnych skutków zdrowotnych stresu należy upatrywać w propagowaniu prozdrowotnego stylu życia, poprawy warunków życia oraz upowszechnienia skutecznych metod radzenia sobie w sytuacjach stresowych.