Poziom prestiżu zawodowego pielęgniarek w opinii wybranych grup - Sobczak, Marzena; Kamińska, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Prestiż zawodowy zależy w dużej mierze od tego, jak widziany jest przez społeczeństwo. Zależy również od jego przydatności dla społeczeństwa, co oznacza, że prestiż zawodowy zależy także od prestiżu społecznego danej grupy zawodowej. Można więc oczekiwać, że wraz z postępującymi zmianami społecznymi pojawiają się też zmiany w kryteriach, według których dokonuje się oceny prestiżu zawodowego. Cel pracy. Głównym celem pracy była ocena poziomu prestiżu i pozycji zawodowej pielęgniarek według opinii wybranych grup oraz odpowiedź na pytanie: jakie czynniki wpływają na te oceny? Materiał i metody. Materiał badawczy stanowiła grupa 114 osób, wśród których było 57 studentów Elbląskiej Uczelni Humanistyczno- -Ekonomicznej i Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Elblągu oraz 57 słuchaczy Uniwersytetu III Wieku EUH-E. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego. Narzędzie stanowił autorski kwestionariusz ankiety. Wyniki i wnioski. Poziom prestiżu zawodowego pielęgniarek oceniono jako średni, niezależnie od grupy. Ocena czynników wpływających na prestiż zawodu pielęgniarki zależy od badanej grupy. Wśród studentów dominuje pogląd, że na prestiż zawodowy pielęgniarek wpływa głównie czynnik ekonomiczny, a wśród słuchaczy Uniwersytetu III wieku pogląd, że czynnik humanistyczny. Według studentów pozycja społeczno-zawodowa pielęgniarek zależy od ich wykształcenia i poziomu wynagrodzeń. Słuchacze Uniwersytetu III wieku uważają, że jest to kształcenie zawodowe i działalność naukowa. Symbole zawodowe są oceniane przez studentów, w przeciwieństwie do seniorów, jako nieistotne dla kształtowania wizerunku pielęgniarek.