Ocena czynników wpływających na odczuwanie komfortu i dyskomfortu chorych dializowanych z wykorzystaniem teorii Katharine Kolcaby - Grochans, Elżbieta; Schneider, Daria; Szkup-Jabłońska, Małgorzata; Kuczyńska, Magdalena; Jurczak, Anna; Grzywacz, Anna; Mroczek, Bożena; Karakiewicz, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Komfort życia pacjentów poddawanych zabiegom dializoterapii może ulec znacznemu obniżeniu. Ocenę poziomu odczuwanego komfortu wśród chorych dializowanych przeprowadzono w oparciu o Teorię Komfortu Katharine Kolcaby. Cel pracy. Celem pracy była ocena czynników wpływających na odczuwanie komfortu i dyskomfortu chorych dializowanych. Materiał i metody. Badaniem objęto 95 chorych dializowanych w szczecińskich ośrodkach dializ. Wśród ankietowanych 54% stanowiły kobiety, 46% — mężczyźni. Średnia wieku badanych to nieco ponad 54 lata, przedział wiekowy waha się od 18 do powyżej 80 lat. Do badania zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem Generalnego Kwestionariusza Komfortu (GCQ) oceniającego komfort w 4 aspektach: fizycznym, psychoduchowym, społecznym i środowiskowym. Wyniki. Zadowalający poziom komfortu uzyskano w aspekcie środowiskowym (68,2%), najniższy komfort chorzy uzyskali w aspekcie fizycznym (54%), natomiast aspekt psychoduchowy otrzymał 66,08%, a aspekt społeczny — 54,96%. Ocena ogólnego poziomu komfortu chorych wniosła 3,04 pkt (60,80%). Wnioski. 1. Zastosowanie interwencji pielęgniarskich w obrębie aspektu fizycznego i społecznego u pacjentów dializowanych może w znaczącym stopniu wpłynąć na podniesienie poziomu odczuwanego przez nich komfortu. 2. Źródłem wiedzy dotyczącej oczekiwań i potrzeb pacjentów pozwalającym na racjonalne planowanie opieki jest regularne prowadzenie badań dotyczących komfortu pacjentów dializowanych.