Analiza wpływu poziomu wiedzy pacjentów z wytworzoną przetoką tętniczo-żylną leczonych metodą powtarzanych hemodializ na przestrzeganie zaleceń międzydializacyjnych - Grzelewska, Aleksandra; Przybyła, Jacek; Grzanek, Marzena; Czyżewska, Katarzyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Wraz z postępem przewlekłej choroby nerek (PChN) u chorych zakwalifikowanych do leczenia powtarzanymi hemodializami pojawia się konieczność założenia stałego dostępu naczyniowego, który jest podstawowym zagadnieniem dializoterapii. Standardem dostępu naczyniowego dla celów przewlekłej hemodializy (HD) pozostaje przetoka tętniczo-żylna wytworzona z naczyń własnych chorego. Sprawny dostęp naczyniowy do hemodializy warunkuje wykonanie zabiegu i wpływa bezpośrednio na jakość życia pacjentów przewlekle hemodializowanych. Pacjent powinien poznać zasady samopielęgnacji przetoki i być w pełni świadomy, że od jego zaangażowania zależy możliwość wykonania skutecznych zabiegów hemodializy. W kręgach nefrologicznych uważa się, że przetoka to linia łącząca pacjenta z życiem. Cel pracy. Głównym celem pracy była analiza wpływu poziomu wiedzy pacjentów z wytworzoną przetoką tętniczo-żylną leczonych metodą powtarzanych hemodializ na przestrzeganie zaleceń międzydializacyjnych. Materiał i metody. Badaniem objęto 100 chorych leczonych w Pododdziale Dializ Oddziału Klinicznego Nefrologii, Hipertensjologii i Transplantologii Nerek Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego nr 1 w Łodzi oraz Stacji Dializ NZOZ Avitum w Łodzi. Badania przeprowadzono w okresie od czerwca do października 2009 roku. W badaniu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, wykorzystując kwestionariusz ankiety opracowany przez autorów pracy. Kwestionariusz zawierał 20 pytań dotyczących tematyki pracy. Wyniki i wnioski. Najczęściej wykorzystywanym dostępem naczyniowym w obecnym badaniu była przetoka tętniczo-żylna z naczyń własnych pacjenta. Informacje dotyczące pielęgnacji przetoki tętniczo-żylnej były wystarczające dla większości pacjentów leczonych metodą hemodializy. Źródłem informacji o pielęgnacji przetoki tętniczo-żylnej dla większości pacjentów były pielęgniarki oraz lekarze. Najczęściej przestrzeganymi zaleceniami dotyczącymi pielęgnacji przetoki tętniczo-żylnej wymienianymi przez pacjentów były: higiena i oszczędzanie ręki z przetoką oraz sprawdzanie szumu w przetoce. Najrzadziej przestrzeganym zaleceniem było nieuciskanie ręki z założoną przetoką w czasie snu. Najczęściej wymienianymi przez pacjentów dolegliwościami związanymi z założeniem przetoki tętniczo-żylnej były: ból, osłabienie i niesprawność ręki oraz drętwienie i obrzęk.