Stuletnia tradycja kształcenia pielęgniarek w Krakowie - Majda, Anna; Zalewska-Puchała, Joanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Z okazji 100-lecia pielęgniarstwa w Polsce oraz Międzynarodowej Konferencji Dydaktyczno-Szkoleniowej, która odbyła się 2–3 czerwca 2011 roku, została zorganizowana stała ekspozycja o początkach i rozwoju zawodowego kształcenia pielęgniarek w Krakowie, w budynku byłej Uniwersyteckiej Szkoły Pielęgniarek i Opiekunek Zdrowia (Higienistek), obecnie siedzibie Instytutu Pielęgniarstwa i Położnictwa Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum, przy ulicy Kopernika 25. Pomieszczenie z ekspozycją zostało nazwane Salonikiem Historii Pielęgniarstwa. Ekspozycja obejmuje oryginalne dokumenty, kroniki, protokoły, listy, fotografie, portrety, albumy, meble, liczny księgozbiór zawierający podręczniki i czasopisma dla pielęgniarek, odznaczenia międzynarodowe i krajowe przyznane zasłużonym nauczycielkom pielęgniarstwa, mundury pielęgniarek z lat 30. XX wieku oraz przedmioty użytkowe. Eksponaty pochodzą z ostatnich 100 lat działalności pielęgniarstwa w Krakowie.