Kobiety hemodializowane — aspekt biopsychospołeczny hemodializ - Betke, Katarzyna; Banaszkiewicz, Mariola (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Przewlekła niewydolność nerek wpływa niekorzystnie na każdą ze sfer życia kobiety — somatyczną, psychiczną i społeczną. Choroba, która towarzyszy człowiekowi do końca życia, wywiera znaczący wpływ na codzienne funkcjonowanie. Młodym pacjentkom burzy porządek ułożonego dotąd świata, szerokie plany i marzenia, niejednokrotnie przekreśla szanse na macierzyństwo, wśród starszych wymusza rezygnację z dotychczasowych przyzwyczajeń, ról społecznych i stylu życia. Pojawiają się: obniżenie nastroju, apatia, lęk, z czasem depresja, zmiana hierarchii wartości, codziennych zachowań, rezygnacja z aktywności zawodowej i społecznej. W życiu pacjentki dochodzi do wielu znaczących zmian, między innymi stylu życia, priorytetów, celów i potrzeb. Wszystkie te czynniki odciskają wyraźne piętno na każdej ze sfer ludzkiego funkcjonowania. Obniżony nastrój, a w konsekwencji depresja utrudniają proces terapeutyczny, stają się przeszkodą w mobilizacji chorej do działań sprzyjających adaptacji do choroby i jak najdłuższego utrzymania sprawności. Konieczność rezygnacji z dotychczas wypełnianych ról zawodowych, społecznych bądź znaczne ich ograniczenie skutkuje znacznym poczuciem niespełnienia i tym samym niskim poziomem poczucia własnej wartości. Hemodializa jest jedną z metod leczenia nerkozastępczego, stosowaną najczęściej w terapii przewlekłej niewydolności nerek. Z perspektywy medycznej i psychologicznej rozpoczęcie leczenia nerkozastępczego stanowi krytyczny moment w leczeniu przewlekłej niewydolności nerek. Rzeczywistość stanowi zależność od aparatury i pracowników medycznych. Zmieniają się procesy poznawcze kobiety, jej zachowanie, osobowość, zmniejsza się samoocena, poczucie stabilizacji życiowej i sensu życia. Jest to sytuacja niezmiernie trudna i ważna. Nieoceniony pozostaje aspekt wsparcia ze strony rodziny, jak również pracowników medycznych, którzy pozostają w ciągłej interakcji z pacjentką. Celem pracy jest przedstawienie problemów natury somatycznej, psychologicznej i społecznej u kobiet hemodializowanych na podstawie piśmiennictwa.