Problemy zdrowotne chorego z niedokrwistością aplastyczną - Malinowska-Lipień, Iwona; Reczek, Agata; Brzostek, Tomasz; Gabryś, Teresa; Polkowska, Julia; Kawalec, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Niedokrwistość aplastyczna jest stanem głębokiego upośledzenia czynności krwiotwórczej szpiku. W konsekwencji doprowadza do wystąpienia pancytopenii. Objawy kliniczne prezentowane przez chorych wynikają z rodzaju uszkodzeń szpiku, a nierzadko choroba jest rozpoznawana przypadkowo podczas badań kontrolnych. Celem pracy jest przedstawienie problemów zdrowotnych chorego z ciężką niedokrwistością aplastyczną.