Specyfika pracy pielęgniarek na oddziale psychiatrycznym a wykorzystanie czasu pracy - Cebulak, Marta; Ksykiewicz-Dorota, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp. Znajomość struktury czasu pracy oraz rodzaju zadań wykonywanych przez pielęgniarki na stanowisku pracy stanowi podstawę podejmowania działań na rzecz poprawy efektywności i lepszego wykorzystania czasu pracy zatrudnionych pielęgniarek. W tym celu konieczne jest mierzenie czasu pracy. Całkowity czas pracy pielęgniarek składa się z 4 podstawowych frakcji: pielęgnacji bezpośredniej, pielęgnacji pośredniej, koordynowania i bieżącego organizowania pracy na oddziale oraz przerw w pracy i czynności pozasłużbowych. Cel pracy. Celem badań było określenie wykorzystania czasu pracy pielęgniarek pracujących na oddziale psychiatrycznym oraz ocena rodzaju zadań wykonywanych przez pielęgniarki. Materiał i metody. Badania przeprowadzono na klinicznym oddziale psychiatrycznym w Lublinie. Metodą badawczą było mierzenie czasu pracy z technikami: obserwacji ciągłej (fotografii dnia pracy) i obserwacji migawkowej (Tippetta). Podczas badań wykorzystano wystandaryzowane narzędzia dla potrzeb obserwacji ciągłej i obserwacji migawkowej. Ogółem przeprowadzono 2 obserwacje ciągłe i 912 obserwacji migawkowych. Wyniki i wnioski. Z uzyskanych wyników wiadomo, że czas pielęgnacji bezpośredniej (Tpb) w badanym oddziale psychiatrycznym wynosi 36,18% czasu pracy pielęgniarek podczas zmiany roboczej. Pozostałą część czasu pracy pielęgniarek stanowią czynności pozapielęgnacyjne(Tpp), w skład których wchodzą: pielęgnacja pośrednia (38,27%), koordynowanie i bieżące organizowanie pracy (7,89%), przerwy w pracy i czynności pozasłużbowe (17,65%). Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, że badane pielęgniarki przeznaczają zbyt mało czasu na czynności z zakresu pielęgnacji bezpośredniej, skoncentrowane na pacjencie i jego rodzinie. Przy wprowadzaniu zmian organizacyjnych należy zwrócić uwagę na strukturę czynności wykonywanych przez pielęgniarki oraz realizację głównych funkcji zawodowych, zgodnie ze specyfiką szpitala i zapotrzebowaniem pacjentów na opiekę.