Ocena wiedzy pacjentów na temat profilaktyki choroby hemoroidalnej - Paszko, Patrycja Katarzyna; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Lewko, Jolanta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2011)
Wstęp. Objawy choroby hemoroidalnej występują u co czwartego dorosłego człowieka. Cel pracy. Celem pracy była ocena wiedzy pacjentów na temat choroby hemoroidalnej oraz ich oczekiwań związanych z edukacją zdrowotną w powyższym zakresie. Materiał i metody. Badaniem objęto 129 losowo wybranych pacjentów leczonych z powodu choroby hemoroidalnej. Wykorzystano w nim autorski kwestionariusz ankietowy. Wyniki. Za wiek, w jakim najczęściej występuje choroba hemoroidalna, 10% ankietowanych uznało 51.–60. rok życia. Do czynników etiologicznych choroby badani zaliczali, między innymi: zaparcia (80%), siedzący tryb życia (76%), dietę z małą ilością błonnika (50%); jako objawy choroby najczęściej wymieniali: krwawienia w trakcie oddawania stolca (86%), świąd odbytu (73%), wyczuwalny guzek w okolicy odbytu, wypadanie żylaków (53%), ból (33%). Badanie palcem odbytu, kanału odbytu i bańki odbytnicy, jako jedną z podstawowych metod diagnostyki choroby hemoroidalnej, wskazało 80% osób. Mniej niż 1/4 wymieniała rektoskopię, 56% — kolonoskopię; 87% badanych uważało, że chorobę należy leczyć chirurgiczne, 76% — farmakologicznie, a 35% — dietetycznie. Około 1/3 osób do metod zmniejszających ryzyko choroby zaliczyło ruch, regularne wykonywanie ćwiczeń fizycznych oraz unikanie picia alkoholu. Ponad 70% pacjentów w roli edukatora preferowało lekarza, a jedynie 12% pielęgniarkę. Ponad 60% swoją wiedzę na temat choroby czerpało z internetu. Wnioski. Poziom wiedzy pacjentów na temat choroby hemoroidalnej i jej profilaktyki był niewystarczający, mimo że prawie połowa badanych pacjentów w samoocenie oceniła swój poziom wiedzy jako dostateczny. Głównym źródłem informacji dla pacjentów na temat choroby był internet. W roli edukatora chorzy widzieli przede wszystkim lekarza. Pacjenci chcieliby poszerzyć zakres swojej wiedzy na temat profilaktyki choroby hemoroidalnej, jej przyczyn, objawów, powikłań, diagnostyki, leczenia, diety, remisji choroby po leczeniu chirurgicznym oraz higieny. Brak istotnego wpływu czasu trwania choroby hemoroidalnej na poziom wiedzy chorych w zakresie profilaktyki może sugerować, że metody edukacyjne dotychczas stosowane u chorych są nieskuteczne.